Onze Jodekoeken vinden hun oorsprong in de Joodse traditie. Aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde een bakker de eerste koeken in de Enkhuizer Brood- en Banketfabriek. Dit deed hij nadat hij de fijne kneepjes van het bakkersvak leerde van een Joodse bakker. Met deze ervaring ontwikkelde de bakker unieke recepten voor stevige koeken. Zo ontstond ook een lang houdbare boterkoek: de authentieke Enkhuizer Jodekoek. Een echte traktatie voor de zondagen. Deze koeken zijn inmiddels al meer dan 100 jaar een begrip in Nederland, waar wij ontzettend trots op zijn.
Aantal jaren later, in 1948, werd de eerste Glacé koek gemaakt, welke tot aan de dag van vandaag vele harten laat smelten. De Echte Enkhuizer cakejes glijden door een veertig meters lange oven totdat ze lekker luchtig gebakken zijn. Vervolgens flippen de koeken om en worden ze ondergedompeld in een heerlijk roze fondantbadje. Even afkoelen, inpakken en dan zijn deze zoete lekkernijen klaar om van te smullen!
Waar het bakkerscollectief begon met het bakken van brood en banket, is er door de jaren heen steeds meer aandacht besteed aan het zoete assortiment. Het bedrijf gaat door als banket-fabriek. In 1993 verhuist deze fabriek in Enkhuizen van de binnenstad naar de Oosterdijk. In dit pand zou er meer ruimte zijn voor de productie van de lange vingers, maar ook de bekende Mergpijpen werden hier voor het eerst geproduceerd.
In 1998 worden de activiteiten overgenomen door Lotus Bakeries, het Belgische moederbedrijf dat diversiteit aan haar assortiment wilde toevoegen. De Glacés waren al een langere tijd eigendom van Lotus Bakeries en worden vanaf nu ook in Enkhuizen gemaakt, samen met de eerder genoemde Mergpijpen en de befaamde Jodekoeken.
Sinds eind 2020 bestaat onze koekfabriek in Enkhuizen 100 jaar. Dit betekent dat er al zeker een eeuw lang de lekkerste koeken worden gemaakt en nog steeds zijn deze Echte Enkhuizer koeken erg geliefd onder het Nederlandse publiek.